Siirry sisältöön

Kangasniemen Beckerin koulussa on perehdytty geomedian käyttöön. Geomediassa medialukutaito ja kuvanlukutaito yhdistyvät maantietoon. Käytössä on sanomalehti The Guardianin tuottama valikoima päivän parhaista uutiskuvista. Opettaja voi suodattaa kuvia ikäryhmälle sopiviksi. Luokassa kuva viedään Googlen My Maps -sovellukseen, ja sille laaditaan kuvateksti. Sovelluksessa maailman kartalle muodostuu tageja, joiden takaa uutiskuvan voi avata sen oikeassa tapahtumapaikassa. Uutinen sijoitetaan sen syntypaikalle, ja uutisesta keskustellaan ja siitä haetaan lisätietoa.

Alakoulujen rehtori Joni Kääriäinen kertoo: ”Uutiskuvien kautta oppilaiden kanssa on luontevaa keskustella maailman tapahtumista. Vuosi sitten ennustimme viikkoja aikaisemmin Intian koronatilanteen pahentumisen, koska uutiskuvissa näimme isoja väkijoukkoja ilman maskeja. Kuvien vienti kartalle opettaa maantiedettä ja samalla tuottaa tarinoita paikoille ja niiden nimille.”

Kangasniemellä on Uudet lukutaidot -vuoden aikana panostettu oppilasagenttitoimintaan, ja oppilasagentit ovat tehneet agenttikeikasta hienon videon! Videolla saamme seurata, miten Beckerin koulun 3A-luokan oppilasagentit tekevät agenttivierailun toiseen kouluun. He perehdyttävät alkuopetuksen oppilaita siihen, miten uutiskuvia voi liittää karttasovellukseen. Aloituskuvassa näkyvät Kangasniemen oppilasagentit Veera Albrecht ja Aamos Sorsa, Joel Siiskonen ja Helmi Saranpää sekä Valtteri Kuhlman ja Perttu Lappalainen.

Kääriäinen näkee, miten monia hyviä vaikutuksia oppilasagenttitoiminnalla on. Hyvin sujunut opastus tuo oppilaalle uudenlaista varmuutta omista sosiaalisista taidoista, sekä motivoi keskittymään työskentelyyn omassakin luokassa.

Kangasniemen oppilasagenttitoimintaa selvitti: Leena Pylkkö, KAVI

P.S. Opetuksen järjestäjä, eli kunta, arvioi oppimissovellusten, viestintävälineiden, sosiaalisen median palveluiden ja digitaalisten pelien tietosuojan ja tietoturvan tason, sekä voidaanko niitä käyttää opetuksessa tai viestinnän välineenä. Opetushallitus ja Kansallinen audiovisuaalinen instituutti eivät siis ota kantaa siihen, sopivatko tässä jutussa mainitut sovellukset opetuskäyttöön. Lisätietoa opetuksen järjestäjän velvollisuksista löydät Opetushallituksen sivuilta.