Julkaisut

Ajankohtaista

Uudistuneet verkkosivut julkaistaan joulukuussa 2021!

Polkuja medialukutaitoon -oppaat

Oppaiden avulla voit edistää lasten ja nuorten mediataitoja varhaiskasvatuksessa ja esi-ja perusopetuksessa opetussuunnitelmien mukaisesti. Polkua medialukutaitoon kuljetaan kullekin ikäryhmälle soveltuvien käytännön esimerkkien kautta.

Pääset lukemaan oppaita (pdf) näistä linkeistä:

Opas varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen
Opas vuosiluokille 1-6
Opas vuosiluokille 7-9

Medialukutaidon oppaat saat myös painettuina, joulukuusta alkaen. Voit tilata painetun oppaan (yhden kutakin opasta) yksikköösi ennakkoon jo nyt, käyttämällä tilauslomaketta.

Kooste laadukkaista mediakasvatusmateriaaleista verkossa

Aiemmin tuotettuja mediakasvatusmateriaaleja voi yhtä lailla hyödyntää kuvausten mukaisessa kasvatuksessa ja opetuksessa. Materiaaleja on koottu oppaita vastaavien ikäryhmien ja kuvausten mukaisten pää- ja osa-alueiden alle. Lisämateriaali on täydentyvä ja päivittyvä.

https://www.mediataitokoulu.fi/mediapolku/

 

Virtuaalitodellisuudesta elämyksellisyyttä perusopetukseen ja lukioon

Opetushallitus järjesti osana käynnissä olevaa Uudet lukutaidot -ohjelmaa VR-webinaarin, jossa käsiteltiin VR-teknologian käytöttöä perusopetuksessa ja lukiossa. Webinaaritallenteen voit katsoa täältä:

Tilaisuuden esittelymateriaalit löytyvät täältä:

 

Oletko pohtinut, miten opettaa taitoja, joita lapset ja nuoret tarvitsevat digiajassa? Katso video ja tutustu uusiin lukutaitoihin!

 

Podcastissa puhutaan digiosaamisesta

Opetushallituksen Intohimona oppiminen -podcast jatkuu digiosaamisen teemalla. Uusissa jaksoissa puhutaan muun muassa lasten ja nuorten osallisuudesta digiympäristöissä, digitaitojen oppimisesta koulussa ja itsesäätelyn merkityksestä oppimisessa. Vieraiden kanssa keskustellaan eri näkökulmista Uudet lukutaidot -ohjelmassa julkaistuista tieto- ja viestintäteknologisen osaamisen kuvauksista.

 

Intohimona oppiminen

 

 

Tutustu Vasuista vauhtia -viikon sisältöihin

1. Kuunnellaan äänikirjaa! 

Lasten äänikirjoissa tekstit voivat olla kirjoitettuja, puhuttuja ja kuvitettuja. Äänikirja tukee monilukutaidon perustana olevaa laajaa tekstikäsitystä. Tutustu muutamiin vinkkeihin äänikirjan käyttöön varhaiskasvatuksessa. Julkaisemme keväällä 2022 laajemman äänikirjojen käyttöä mallintavan aineiston.

2. Tieto- ja viestintäteknologisen osaamisen kehittyminen varhaiskasvatuksessa

Miten tvt-osaaminen kehittyy varhaiskasvatuksessa? Millaista on hyvä pedagoginen toiminta? Lue Näkökulmia tieto- ja viestintäteknologisen osaamisen kehittymiseen varhaiskasvatuksessa. 

 

Uudistettu Elokuvapolku

Elokuvapolku on uudistunut ja nyt toimitetut sisällöt tukevat Uudet lukutaidot -kehittämisohjelman medialukutaidon osaamisen kuvauksia.

Perusopetukseen suunnattujen ja nyt päivitettyjen Ala- ja Yläpolkujen rinnalle on tuotettu Esipolku, joka tukee varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen elokuva- ja mediakasvatusta. Elokuvapolun ruotsinkielisen osion päivitys valmistuu lokakuun aikana.

Tutustu Elokuvapolkuun täällä.

 

 

Uudet lukutaidot -virtuaalikahvitunnit

Keväällä 2021 järjestettyjen Uudet lukutaidot -virtuaalikahvituntien tallenteet kokoavat käytännönläheisiä puheenvuoroja hyvän pedagogisen toiminnan ja hyvän osaamisen kuvausten toteuttamiseen varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa sekä perusopetuksessa.

Tutustu virtuaalikahvituntien puheenvuoroihin:

Osaamiskuvaukset osana Vantaan kehittämistoimintaa

Osaamiskuvaukset osana Kuopion kehittämistoimintaa

Leikillisiä tutkimusmatkoja ohjelmoidussa mediamaailmassa – ideoita käytäntöön (varhaiskasvatus ja esiopetus)

Johdatus lasten mediamaailmaan (vuosiluokat 1-6)

Elävää kuvaa vastuullisesti ja luovasti (vuosiluokat 3-6)

Koodausta yläkoulussa (vuosiluokat 7-9)

Luova ohjelmointi ja kokemuksellisuus ohjelmoinnin opetuksessa (vuosiluokat 7-9)

Monilukutaitoa ja ohjelmoinnillista ajattelua laaja-alaisesti (vuosiluokat 1-2)

Miten medialukutaitoa ja digihyvinvointia voi harjoitella? (vuosiluokat 7-9)

Digihyvinvointi. Voimaannuttavasti mediassa (vuosiluokat 7-9)

Tarinallista ilmaisua ja pelillisiä kokeiluja ohjelmoimalla (vuosiluokat 3-6)

Keksintöjä ja värkkäystä – luovaa tutustumista teknologiaan (vuosiluokat 1-2)

Mediaa luovasti (varhaiskasvatus ja esiopetus)

 

Vuoden 2020 julkaisuja

Raportti luokanopettajien käsityksistä monilukutaidosta

Raportti luokanopettajien käsityksistä monilukutaidosta 2019 -julkaisussa selvitettiin, miten suomalaiset alakoulun luokanopettajat ymmärtävät ja soveltavat opetuksessaan monilukutaitoa. Opetuskäytännöt osoittautuivat vaihteleviksi, eikä monipuolisiin teksteihin tutustuttava opetus toteudu kaikkialla. Kansallinen Uudet lukutaidot -kehittämisohjelma pyrkii lisäämään digitaalisten lukutaitojen oppimisen tasa-arvoa. 

Lataa julkaisu tästä.