Siirry sisältöön

Äänikirjat ovat tulleet perinteisen kirjan rinnalle rikastamaan oppilaiden lukukokemuksia myös koulussa. Kuuntelen, siis luen -mallinnus kuvaa äänikirjan käytön monipuolisia mahdollisuuksia ja vahvistaa oppilaan monilukutaitoa.   

Digitaaliset palvelut tarjoavat aiempaa enemmän mahdollisuuksia erilaisten tekstien lukemiseen ja kuuntelemiseen ajasta ja paikasta riippumatta. Äänikirjojen käyttö opetuksessa laajentaa mahdollisuuksia kehittää lukutaitoa. Parhaimmillaan äänikirjojen ja muiden kirjojen käyttäminen koulussa tukee myös vapaa-ajan lukemista. Äänikirjaa voi ajatella yhtenä lukemisen käyttöliittymänä ja se voi olla sytyke myös perinteisten kirjojen lukemiseen ja oman kirjan tuottamiseen. Äänikirja on oiva esimerkki mahdollisuudesta edistää opetussuunnitelman perusteiden mukaista monilukutaitoa ja tieto- ja viestintäteknologista osaamista.

Äänikirjat mahdollistavat yksilöllisen lukukokemuksen lisäksi myös yhteisöllisen lukukokemuksen, jota voi verrata esimerkiksi elokuvan katselemiseen yhdessä. Teoksen tulkitseminen, arvottaminen ja oman sisällön tuottaminen yhteisöllisen kokemuksen jälkeen syventävät oppimiskokemusta. Äänikirjapalveluiden avulla oppilas pääsee helposti lukemaan kirjoja omalla äidinkielellään. Jokaisella oppilaalla on oikeus päästä rikkaiden tekstiympäristöjen äärelle.

Tervetuloa Kuuntelen, siis luen -webinaariin 14.3.2022 klo 14-16. Webinaarissa kuulet äänikirjojen käytön mahdollisuuksista opetuksessa ja saat vinkkejä, jotka voit ottaa heti käyttöön!

Webinaarin järjestävät Uudet lukutaidot -kehittämisohjelma ja Lukuliike yhteistyössä ILT Educationin kanssa.

Yhteystiedot

Päivi Leppänen, Uudet lukutaidot -kehittämisohjelma paivi.leppanen@oph.fi
Pia Lumme, Lukuliike pia.lumme@oph.fi, Mari Järvenpää mari.jarvenpaa@oph.fi
Nina Hiltunen, ILT Education nina.hiltunen@ilteducation.fi

Mikä on Lukulumo? Lukulumo on digitaalinen ääni- ja kuvakirjapalvelu, jossa on suomenkielistä kirjallisuutta ja runsas monikielinen kirjavalikoima. Kuuntelen, siis luen -mallinnuksessa kuvataan konkreettisesti äänikirjan käyttöä lukemisen aloittamisesta oman kirjan tuottamiseen asti. Mallinnuksessa esimerkkikirjoina käytetään Sankaritarinoita (kaikille) ja Kuutorni -kirjoja. Mallinuksen käyttäjä saa maksutta käyttöönsä kahden kuukauden (60 vrk) oikeuden Lukulumo-palvelun käyttöön.