Siirry sisältöön

Sovelluksia opetuksen käyttöön

Itä-Suomen harjoittelukoulun lehtorit Juha Paavilainen, Mika Mononen, Teija Paavilainen ovat koonneet opetuksen käyttöön digitaalisia työkaluja vuosiluokille 1-9. Sovellukset kannustavat yhteisöllisyyteen, tuottamiseen, vastuullisuuteen ja ongelmanratkaisuun.

CC BY-NC-SA

Varmista aina, että käyttöön ottamasi sovellus on EU:n tietosuoja-asetuksen ja kansallisen lainsäädännön mukainen.

Kysy lisätietoa opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjältä, jonka palveluksessa työskentelet. 


YLE Triplet

YLE Triplet -sivuilta löytyy kaikkiin oppiaineisiin ajankohtaista, raikkaalla tavalla tuotettua sisältöä. Tutustu esimerkiksi oheisiin Miksi algoritmit tuntevat meidät niin hyvin? tai Mikä on deepfake-video, valeuutinen tai Trollitehdas-peli? -uutisiin.


MyTech -uratarinat

Teknologiateollisuuden tuottamien MyTech -uratarinoiden kautta näet, kuinka monipuolisesti teknologiaosaamista eri aloilla tarvitaan. Videoilla kuulet nuorten osaajien tarinoita. Tutustu vaikka Artun ja Elinan tarinoihin. MyTech -uratarinoiden sivuilla voit suodattaa videoita eri koulutusalojen mukaan.


Lapsen oikeudet digitaalisissa ympäristöissä

Digitalisoituvissa ympäristöissä lapsella on oikeus muun muassa osallistumiseen ja turvallisuuteen. Tutustu YK:n lapsen oikeuksien komitean yleiskommenttiin digitaaliseen ympäristöön liittyvistä lapsen oikeuksista. Lue myös yleiskommenttia käsittelevä Digitalisaatio mullistaa lapsuutta -uutinen lapsiasiavaltuutetun sivuilla. Mitä ajatuksia nämä herättävät?


Varhaiskasvatuksen digipedagogiikkaa

Turun yliopisto, LUMA-keskus Saimaa, LAB ja LUT järjestävät varhaiskasvatuksen henkilöstölle 10 opintopisteen opintokokonaisuuden, joka muodostuu kolmesta osasta: Digitaalinen osaaminen (3 op), Monilukutaito ja mediaosaaminen (3 op) ja Uusien teknologioiden osaaminen (4 op). Koulutus on maksutonta ja se järjestetään syksyllä 2022 ja keväällä 2023.


Mitä oppilaan tulisi tietää Suomi.fi -palvelusta?

Suomi.fi-verkkopalvelu on jatkuvasti kehittyvä ja aktiivisesti ylläpidetty kokoava viranomaissivusto, johon tutustuminen voidaan lukea tämän päivän kansalaistaitoihin. Digi- ja väestötietovirasto on koonnut opettajalle sisältöjä Suomi.fi -palveluun tutustumiseksi. Oppimateriaalit on suunniteltu erityisesti yhteiskuntaopin opetukseen. Suomi.fi -sivuston tuntemus vahvistaa oppilaan kykyä asioida digitaalisesti.


Tekijänoikeudet ovat aina ajankohtaisia

Tekijänoikeuksien ymmärtäminen ovat yksi tärkeä ja aina ajankohtainen digitaalisen osaamisen osa-alue. Kopiraittila on Kopioston tuottama laaja pelillinen aineisto tekijänoikeuksien opettamisen tueksi. Kopiraittilasta löytyy oivallista sisältöä eri vuosiluokille. Tekijänoikeusoppaasta löytyy perustietoa tekijänoikeuksista ja oppilaitosten käyttöluvista.


Kyberturvallisuuden keskeisiä käsitteitä

Kyberturvallisuuskeskuksen sivuilla voi tutustua kyberturvallisuuden ytimekkääseen perussanastoon. Sivuilta löytyy hyviä oppaita ja ohjeita, joita voi hyödyntää opetuksessa.


Erityisopetuksen digipedagogiikkaa Paloahon koulussa Kuopiossa

Kuopiolaisen Paloahon koulun erityisluokanopettajat Eila Nissinen, Seija Kojo, Miira Pitkänen ja Suvi Orasuo kokeilevat ja kehittävät ennakkoluulottomasti erityisopetuksen digipedagogisia käytäntöjä. Opettajat ovat kirjoittaneet kaksi kirjaa, joiden tavoitteena on jakaa parhaita ideoita ja ohjeita kaikkien opettajien käyttöön. Kirjoissa Erityisesti iPadilla 1-2 esiteltyjä käytäntöjä voi hyödyntää laajasti muidenkin laitteiden käytössä.

Varmista aina, että käyttöön ottamasi sovellus on EU:n tietosuoja-asetuksen ja kansallisen lainsäädännön mukainen.

Kysy lisätietoa opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjältä, jonka palveluksessa työskentelet. 


SPOOFY – PELI, JOKA LUO LAPSISTA ARJEN KYBERSANKAREITA

Spoofy on ilmainen mobiilipeli, jossa seikkaillaan tutuissa ympäristöissä ratkoen erilaisia kyberpulmia. Spoofy on saatavilla suomeksi ja ruotsiksi ja ladattavissa sekä Android- että iOS-laitteille.