Siirry sisältöön

Kuntien varhaiskasvatussuunnitelmat, myös digitaalisten taitojen edistämisessä, koskevat niin päiväkodin toimintaa kuin perhepäivähoitoakin. Käytännössä kuitenkin perhepäivähoitajien digiosaamiseen on hyvä panostaa erikseen, tavalla, joka ottaa huomioon perhepäivähoidon omat erityispiirteet. Näin kaikille lapsille taataan samat mahdollisuudet saavuttaa tulevaisuuden taitoja, varhaiskasvatuksen muodosta riippumatta. 

Tässä jutussa Hollolan varhaiskasvatuksen digiohjaaja Sanna Lehtosalo sekä Lempäälässä työskentelevä digimentori Kati Laitinen kertovat, miten Uudet lukutaidot -ohjelmaan liittyvissä paikallishankkeissa varhaiskasvatuksen digitaalista osaamista on tuettu myös perhepäivähoitajien parissa.  

Perhepäivähoito on oma maailmansa, kertoo Sanna Lehtosalo, ja kuvailee, minkälainen rauha ja kodinomaisuus vastaanottaa käymään tulleen digiohjaajan. Hollolassa ja Lempäälässä välimatkat ovat pitkiä, jolloin käytännössä perhepäivähoitaja helposti jää hieman syrjään ja ilman kollegan apua digitaitojen oppimisessa. Perhepäivähoitajien perehdyttäminen erilaisiin etäosallistumisen välineisiin Lempäälässä ja Hollolassa onkin tuonut heidät lähemmäs kunnan muuta varhaiskasvatusta, koulutuksia, ja esim. kunnan varhaiskasvatuksen teams-alustalla jaettavia pedagogisia vinkkejä.  

Sanna Lehtosalo on tarjonnut digiohjausta Hollolan perhepäivähoitajille tammikuusta alkaen. Vastaanotto on ollut hyvää – seuraava tapaaminen on haluttu varata heti uudestaan. Samalla tavoin Lempäälässä Kati Laitinen tekee perhepäivähoitajien luona kotikäyntejä, mukanaan jännittävä digivälinesalkku.  

Perhepäivähoitaja ja lapset tutustuvat uusiin laitteisiin yhdessä ja hoitopaikan omiin rutiineihin soveltuvalla tavalla. Yhdessä hoitopaikassa saattaa olla keskenään hyvin eri-ikäisiä lapsia, jolloin mielekästä tekemistä pitää keksiä niin yksivuotiaalle kuin viisivuotiaalle! Neuvontaa on annettu esimerkiksi tablettien käyttöön. Niillä on harjoiteltu kuvanmuokkausta ja animaatioiden tekemistä. Tabletille saa hyviä pedagogisia sovelluksia, kuten Lukulumo ja Pikku-Kakkosen sovellus. Toinen hyvä vinkki on verkosta löytyvä Kielinuppu-kanava. Neuvontakäynnin aikana on myös ohjelmoitu lapsille sopivia lattiarobotteja pääsemään niille rakennetusta radasta läpi. Kummassakin kunnassa on varmistettu, että jatkossakin perhepäivähoitajilla on riittävä määrä tekniikkaa käytössään.  

Kati Laitinen kertoo, että Lempäälässä hanke on osa laajempaa kehitystä, jossa halutaan nostaa perhepäivähoidon arvostusta ylipäätään. Perhepäivähoitaja on tulevaisuudessakin varhaiskasvatuksen ammattilainen, joka osaa tarjota lapsille hyvät eväät elämään, digitaaliset taidot mukaan lukien.  

Katso Lempäälän kunnan sivuilta video varhaiskasvatuksen hankkeesta.

Joskus koronatilanne on vaatinut siirtymistä etätapaamisiin. Tässä Sanna Lehtosalo pitää etäyhteydellä tiedekerhoa perhepäivähoidon ryhmälle. Kohta kuplii etikka-sooda-seos…

Lempäälän digisalkussa on mm. panda-robotti, easi-scope -suurennuslasi, sekä ohjelmoinnillista ajattelua kehittäviä lautapelejä.

Artikkelikuvassa tehdään animaatiota lasten omista savitöistä. Tekstin laati Leena Pylkkö, etunimi.sukunimi@kavi.fi