Siirry sisältöön

Tutustu sanoihin T-Z

tabletti

Tabletti on laite, jossa on kosketusnäyttö ja jota ohjataan yleensä sormella. Tabletin voi yhdistää nettiin laitteessa olevan sim-kortin tai Wi-Fi:n avulla. Tablettiin ladataan sovelluksia sovelluskaupasta. Tabletilla voi katsella liikkuvaa kuvaa, pelata, piirtää, tehdä videoita, selata nettiä, lukea tai vaikka tehdä oman kirjan. Niin kuin puhelin, tablettikin on pienikokoinen tietokone. Tiesitkö, että tablettia sanotaan joskus myös taulutietokoneeksi? Tabletteja valmistavat esimerkiksi Apple ja Samsung. Tabletti voi tarkoittaa myös lääkettä tai vitamiinia. engl. tablet

tallentaa

Laitteen muistiin tai pilvipalveluun voi varastoida sisältöä eli esimerkiksi pelejä, kuvia, videoita tai tekstejä. Sitä kutsutaan tallentamiseksi. engl. save 

tekijänoikeus

Kun joku tekee teoksen, hänellä on oikeus määrätä sen käyttämisestä. Tekijänoikeus tarkoittaa sitä, että tekijä saa itse päättää, mitä haluaa omalla teoksellaan tehdä. Teoksia ovat kaikki ihmisten tekemät sisällöt, esimerkiksi taideteokset, elokuvat, sävellykset ja kirjat. Myös sinulla on oikeus omiin teoksiisi eli esimerkiksi ottamiisi videoihin ja kuviin. Muiden teoksia ei saa käyttää ilman lupaa.

tekoäly

Tietokone tai sovellus pystyy tekemään älykkäinä pidettäviä asioita, joita se on opetettu tekemään. Tätä kutsutaan tekoälyksi. Tekoäly voi myös oppia parantamaan toimintojaan sitä mukaa, kun se harjoittelee. Tekoäly ei ole elävä olento vaan ihmisen tekemä kone tai ohjelma. Koska tekoäly oppii, se voi auttaa ihmistä monissa tilanteissa. Tekoälyn avulla toimii esimerkiksi drone, joka lennättää postilähetyksen haluttuun osoitteeseen. engl. AI, artificial intelligence

televisio

Televisio eli TV on laite, josta voi katsella ohjelmia. Televisio on usein yhteydessä nettiin. Ohjelmat voivat olla TV-kanavien ohjelmia tai nettipalvelujen tarjoamia ohjelmia. Ohjelmat voivat olla maksuttomia tai maksullisia.

tietokone

Tietokone on ihmisen ohjelmoima laite, joka käsittelee tietoa digitaalisesti. Tietokoneita on erilaisia. Tietokone yhdistetään nettiin. Perinteisesti tietokoneina pidetään pöytäkoneita, läppäreitä eli kannettavia tietokoneita ja tabletteja. Tietokoneita ovat myös esimerkiksi puhelimet, pelikonsolit ja älykellot. Tietokoneella voi tehdä hyvin monenlaisia asioita, esimerkiksi selata nettiä, tehdä ostoksia, keskustella muiden ihmisten kanssa, tehdä töitä, opiskella, katsella elokuvia, pelata tai kuunnella musiikkia. Monissa laitteissa on tietokone, joka ohjaa laitteen toimintaa. Esimerkiksi osa autoista toimii tietokoneiden avulla. engl. tietokone, computer, läppäri, laptop

tietoturva

Tietoturvalla tarkoitetaan asioita, joita tehdään, jotta ihmisten tiedot pysyvät netissä tallessa ja turvassa. Jokaisella on oikeus turvalliseen netin käyttöön. Tietoturvasta voi itse huolehtia esimerkiksi siten, että ei anna omaa salasanaa kenellekään. Omien tietojen suojaaminen on tärkeää, jotta ne eivät joudu vääriin käsiin.

trollata

Trollaaminen on toisten härnäämistä netissä niin, että he jollain tavalla hermostuisivat. Trollaus tarkoittaa myös sitä, että yritetään vaikuttaa toisten mielipiteisiin, jopa valehtelemalla. Trollaavaa henkilöä kutsutaan trolliksi. Jos huomaat netissä trollin, ilmoita siitä aikuiselle tai palvelun ylläpitäjälle.

tubettaja

Tubettaja on ihminen, joka tekee videoita ja laittaa niitä muiden nähtäväksi omalle videokanavalleen. Videoita voi julkaista esimerkiksi YouTubessa, mistä sana tubettaja tuleekin. Seuraatko jotakuta tubettajaa? Ketä?

tulostaa

Tulostaminen eli printtaaminen on tekstin tai kuvien siirtämistä laitteelta paperille. 3D-tulostimella voi myös tulostaa esineitä, jotka on ensin suunniteltu tietokoneella. Kannattaa harkita, onko tulostaminen tarpeellista. engl. print

tunnistautua

Tunnistautumisen avulla voi käyttää monia netissä olevia palveluita, kuten pelejä. Tunnistautumiseen tarvitaan usein käyttäjätunnus ja salasana. Joissakin palveluissa tunnistautumisen voi tehdä kasvokuvan tai sormenjäljen avulla. Joskus palvelujen käyttö vaatii vahvan tunnistautumisen, jonka voi tehdä esimerkiksi pankkitunnusten avulla. 

turvallisuus

Jokaisella lapsella on oikeus olla turvassa myös netissä. Digiasioissa on olemassa liikennesäännöt kuten oikeassa liikenteessä. Niiden tarkoitus on varmistaa, että netissä toimiminen on mukavaa ja sujuvaa. Säännöt pitää tuntea, ja niitä pitää noudattaa. Netissä toimimista opetellaan kotona, päiväkodissa ja koulussa. Miksi on tärkeää, että kaikki noudattaisivat hyviä tapoja netissä?

tykätä

Kun sosiaalisessa mediassa näkee jotakin kivaa, siitä voi tykätä. Tykkääminen merkitään napauttamalla sydämen tai peukalon kuvaa. engl. like

tägätä

Tägääminen tarkoittaa merkitsemistä sosiaalisessa mediassa. Sosiaalisen median viesteihin voi merkitä esimerkiksi kuvassa näkyvän ihmisen tai paikan. Merkitseminen tehdään usein laittamalla sanan eteen @-merkki.

uudelleen-käynnistys

Joskus laite ei toimi normaalisti. Silloin voi auttaa, jos sen ensin sammuttaa kokonaan ja käynnistää uudelleen. Tätä kutsutaan uudelleen käynnistämiseksi eli buuttaamiseksi. engl. boot

verkkokauppa

Verkkokauppa tai nettikauppa on netissä oleva kauppa, josta voi ostaa tuotteita aivan kuin tavallisesta kaupasta. Nettikaupoista voi ostaa myös laitteelle ladattavia sovelluksia, esimerkiksi pelejä. Nettikaupoista ostettuja tavaroita voi tilata suoraan kotiin tai ne voi noutaa itse valitsemastaan toimituspaikasta. Moni tilaa netistä myös ruokaa kotiin kuljetettuna. Oletko ollut mukana ostamassa netistä jotain? Mitä?

videopuhelu

Videopuhelu on netissä tapahtuva keskustelu, jossa keskustelijat näkevät toisensa laitteiden kameroiden
kautta. Jos keskustelijat käyttävät pelkkää ääntä, kyseessä on tavallinen puhelu. Tykkäätkö sinä soittaa tavallisia puheluita vai videopuheluita? Tiesitkö, että puhelimissa ei aiemmin ollut kameroita?

viesti

Viestit voivat olla teksti-, ääni- tai kuvaviestejä tai näiden yhdistelmiä. Viestejä voi lähettää eri nettipalveluissa, esimerkiksi Snapchatissa, WhatsAppissa tai Signalissa. Myös puhelinnumerosta toiseen voi lähettää viestejä, mihin ei tarvita nettiyhteyttä.

verkkoyhteys

Verkkoyhteyden (nettiyhteyden) avulla laite voidaan yhdistää verkkoon eli internetiin. Laite yhdistetään nettiin mobiiliverkon, Wi-Fi:n tai WLAN:in kautta. Mobiililaitteissa on usein sim-kortti, jolloin netti toimii laitteen oman nettiliittymän kautta, mutta laitteen voi helposti yhdistää myös langattomaan lähiverkkoon eli Wi-Fi:in. Tietyissä tiloissa, esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa, usein tarjotaan langatonta lähiverkkoa kaikkien käyttöön. Suomalaisia mobiiliverkko-operaattoreita ovat esimerkiksi Telia, DNA ja Elisa. engl. WLAN, Wireless local area network, Wi-Fi sanalla ei ole selvää englanninkielistä selitystä. SIM, Subscriber Identity Module.

Wikipedia

Wikipedia on verkossa oleva maksuton palvelu, josta löytyy tietoa erilaisista asioista. Käyttäjät lisäävät sinne jatkuvasti lisää tietoa. Wikipedian kirjoittamiseen voi osallistua kuka tahansa. Wikipediassa olevat asiat ovat yleensä luotettavia, mutta asiat kannattaa tarkistaa myös joltakin toiselta luotettavalta nettisivulta.

WWW

WWW on järjestelmä, jonka avulla voi selata nettisivuja. WWW on lyhenne ja tulee englannin kielen sanoista World Wide Web eli maailmanlaajuinen verkko.

Youtube

Youtube on videopalvelu, johon kuka tahansa voi ladata videoita ja katsella muiden sinne laittamia videoita. Videoita voi kommentoida ja jakaa eteenpäin. On olemassa muitakin videopalveluita. Osa videopalveluista on maksullisia.

zoomata

Zoomaamista eli suurentamista käytetään silloin, kun halutaan tarkastella jotain asiaa lähempää tai tarkemmin. Kosketusnäytöllä zoomaaminen toimii yleensä kahdella sormella. Suurentamisesta on hyötyä esimerkiksi silloin, kun kuvasta pitää tarkastella jotakin yksityiskohtaa tai kun karttaa halutaan tarkastella lähemmin. engl. zoom

3D, 2D

3D, 2D
Kuva, jossa on korkeus, leveys ja syvyys, on kolmiulotteiden eli 3D-kuva. Kuva, jossa on korkeus ja leveys, mutta ei syvyyttä, on kaksiulotteinen eli 2D-kuva. Suurin osa kuvista on 2D-kuvia, mutta tietokoneella voidaan luoda vaikutelma, että kuva näyttää kolmiulotteiselta. 3D-kuva voi näyttää todellisemmalta.

@-merkki

@-merkkiä käytetään ihmisen nimen edessä, kun halutaan sosiaalisessa mediassa kertoa juuri tälle henkilölle jotain. @-merkkiä eli ”ät-merkkiä” käytetään myös sähköpostiosoitteissa.