Förstärkt verklighet (AR) – övningar med videon för F–9
Förstärkt verklighet (AR, Augmented Reality) är en lättanvänd teknologi där användare kan lägga till virtuella objekt i sin omgivning. Förstärkt verklighet används vanligtvis på en smarttelefon eller pekplatta. Användaren kan till exempel lägga till olika virtuella möbler i sin omgivning och därmed testa hur de skulle passa in i det fysiska utrymmet. Förstärkt verklighet används på varierande sätt i undervisningen såväl som i andra sammanhang. Med förstärkt verklighet blir lärande roligt och kreativt!
På den här sidan ger vi exempel på övningar för föreskolundervisningen, årkurshelheterna 3–6 och årkurshelheterna 7–9. I exemplen används applikationen 3DBear som kan laddas ner från App Store och Google Play. Applikationen kan användas kostnadsfritt och kräver inte inloggning.
Det finns också andra tjänster för utvidgad verklighet som lämpar sig för undervisning och småbarnspedagogik. När du tar i bruk en tjänst (exempelvis en applikation) ska du alltid säkerställa att den överensstämmer med EU:s dataskyddsförordning och dataskyddslagen. Mer information om dataskydd får du vid behov av anordnaren av undervisning eller småbarnspedagogik, det vill säga kommunen där du arbetar.
Mångsidig kompetens
Kulturell och kommunikativ kompetens (K2)
- Eleverna övar sina sociala färdigheter, lär sig att uttrycka sig på olika sätt och att uppträda i olika situationer.
- Skolarbetet ger eleverna mångsidiga möjligheter att arbeta med händerna. Eleverna lär sig att uppskatta och kontrollera sin kropp och att använda den för att uttrycka känslor och åsikter, tankar och idéer. I skolarbetet uppmuntras eleverna att använda sin fantasi och sin uppfinningsrikedom. De lär sig att främja det estetiska och att njuta av dess olika uttrycksformer.
Multilitteracitet (K4)
- Med kompetens i multilitteracitet avses förmågan att tolka, producera och värdera olika slag av texter i olika medier och miljöer.
- Med texter avses här olika slag av information som kommer till uttryck genom verbala, visuella, auditiva, numeriska eller kinestetiska symbolsystem eller genom kombinationer av dessa. Texterna kan tolkas och produceras till exempel i skriven, talad, tryckt, audiovisuell eller digital form.
Digital kompetens (K5)
- I den grundläggande utbildningen ska alla elever ha möjligheter att utveckla sin digitala kompetens. Informations- och kommunikationsteknik ska systematiskt användas i den grundläggande utbildningens alla årskurser, i de olika läroämnena, i de mångvetenskapliga lärområdena och i det övriga skolarbetet.
- Eleverna får lära sig att förstå centrala begrepp och principerna för hur digitala verktyg används och fungerar och ges möjlighet att utveckla sin praktiska digitala kompetens när de utarbetar egna produkter.
- Användningen av digitala verktyg ger eleverna möjligheter att synliggöra sina tankar och idéer på olika sätt.
Blev du intresserad av ny teknik i undervisningen?
Här kan du se två videon om utvidgad verklighet (XR, extended reality) samt få tips om hur XR kan användas i undervisningen. Utvidgad verklighet (XR) är ett paraplybegrepp till virtuell verklighet (VR, virtual reality), blandad verklighet (MR, mixed reality) och förstärkt verklighet (AR, augmented reality).
Här kan du bekanta dig med fem tips på hur man kan använda virtuell verklighet i skolan.
Här kan du läsa rektor Kathleen Naglees (International school of Helsinki) anförande om framtidsvisioner och metaversion för undervisningen, med temat Kan virtuell verklighet skapa empati?