Projekten: Sociala medier ger hobbyer rikedom och djup, säger ungdomarna
När det gäller mediefostran och ungdomar är det ofta farhågor om desinformation och skärmtid som dyker upp i första hand. Mediefostran innebär ändå så mycket mer– du får också njuta av media. I den här artikeln berättar två ungdomar från Joensuu om hur media för med sig innehåll och nya dimensioner i livet.
Niondeklassaren Else Albert håller kontakten med vänner genom Whatsapp. De främsta kanalerna att följa är Instagram, Tiktok och Youtube, där Else hittar dansvideor. Dans är en favorithobby för Else, och hon ägnar mycket fritid åt balettrepetitioner och uppträdanden. I Pinterest kan man få fina idéer till inredning och mat. ”Även om jag inte alltid hinner förverkliga allt och gå och köpa sånt som behövs.” Att drömma och planera är däremot roligt i sig, även om allt inte går att förverkliga.
I skolan har eleverna på nian egna Chromebooks. Enligt Else används de mest för grupparbeten eller presentationer. Ibland tittar man på videor under lektionen. På mattelektionerna har man däremot tränat lite programmering. Skolans IKT-undervisning får också kritik från Else: när skolan i början av pandemin snabbt övergick till distansundervisning, krävdes plötsligt att eleverna kan alla program i Office365. Som tur var kunde Elses pappa ge Else digitalt stöd hemma. Men alla elever har inte samma tillgång till digitalt stöd av en entreprenörsförälder som jobbar hemma.

Åttondeklassaren Emma Albert gick i grundskolan under några år i en ny sorts lärmiljö som utforskade olika sätt att lära. På den tiden användes mycket datorer och elektroniskt material. Emma tycker att man på fyran och femman till och med var för upptagen med media, och hon är glad över att nu kunna återgå till att läsa tryckta läroböcker och göra uppgifter i riktiga häften. Naturligtvis används även Googles Classroom-miljö. Användningen av datorer i skolarbetet beror mycket på läraren. Till exempel i historia görs presentationer på dator, medan läraren i andra ämnen delar ut uppgifterna som papperskopior. Emma bedömer dock att hon har tillräcklig digital kompetens, och är väl förberedd för arbetslivet.
Av sociala medier nämner Emma, liksom sin storasyster, Tiktok, Pinterest och Instagram. Hon berättar för sina vänner om sitt eget liv i Snapchat. För att lyssna på musik använder Emma Spotify. För ett par år sedan upptäckte Emma Harry Potter-böckerna, och kallar sig nu för Harry Potter-fan. Sociala medier berikar bokhobbyn på många sätt. Till exempel har Tiktok och Pinterest videor med Potter-tema. BookTok har också nyligen dykt upp i Tiktok, där du kan hitta andra läsfantaster. Så för Emma har sociala medier betytt att hon fått nya vänner som också läser. Harry Potters värld har också avsevärt förbättrat Emmas engelska. Hon började följa engelskspråkiga inlägg och på senare tid har hon börjat läsa Harry Potter -böckerna på engelska. I dag vågar hon även kommentera andras inlägg på engelska.

Text skriven av: Leena Pylkkö
Foton: Else och Emma Albert
P.S. Du kan läsa mer om vad allt som ingår i medieläskunnighet på ÅK 7-9 i den nya handboken Stigar till medieläskunnighet. Guiden innehåller också massor av praktiska tips för att stödja medieläskunnighet.